HemMiljö, Återvinning, AvfallMiljö, återvinning, avfall

Miljö, återvinning, avfall

 För generella miljötips: se Gbg:s miljötips

Återvinningslokalerna är stängda med tidlås mellan kl. 21.00 och kl. 07.00. Detta med omtanke om de medlemmar som råkar bo rakt ovanför t ex glaskärlen.

Tänk på att sopnedkastet bullrar ganska mycket, så använd detta helst på tider då det inte stör de andra i din uppgång.

Hjälp till att sänka våra kostnader

Föreningen betalar för avfalls- och återvinningshämtning efter vikt och volym, så tänk på att inte fylla kärlen mer än nödvändigt. Tyvärr drabbas vi av extradebiteringar varje gång något sorterats fel eller placerats så att hämtningen försvåras.

Försök att pressa ihop och fördela skrymmande förpackningar så mycket som möjligt; wellpappkartonger ska t ex vikas ihop eller plattas till, liksom mjölkkartonger.

De vanligaste felen:

Papperskassar och kartong går inte till pappersåtervinningen.
-Ska sorteras som kartong med t ex mjölkkartonger.

Wellpapp är inte kartongförpackning.

-Ska sorteras som just wellpapp. (welle är tyska och betyder våg. Sådan papp består av två lager slät papp med ett mellanlager av vågformad papp.

Äggkartonger är inte kartongförpackningar

-Ska läggas i hushållssoporna som slängs i sopnedkastet.

Skum- och cellplast är inte mjuk- eller hårdplast.
-Ska slängas i sopnedkastet eller dess tömningskärl.

Om något inte passar att sortera i de återvinningskärl som finns är det kanske brännbart och ska då ner i sopnedkastet eller dess kärl.
Annars är det förmodligen elektronik, vitvaror, porslin, lergods, spegelglas, blomjord, etc. Sådant måste du själv lämna till en återvinningscentral. Vi har tyvärr inget avtal om hämtning av sådana saker.

Och tänk på att återvinningsrummen inte är några utställningslokaler för användbara saker du vill bli av med. Kontakta hellre någon hjälporganisation eller sätt upp ett anslag under Bortskänkes på annonssidan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.