HemBo i BostadsrättSkall du bygga om?

Skall du bygga om?

När du står i snickartagen; var extra försiktig med ändringar som kan ställa till besvär för dina grannar eller de som en gång i framtiden tar över efter dig.

Tänk på att:

  • Vid renovering av kök, badrum skall en skriftlig anmälan ställas till styrelsen. Du kan även göra denna anmälan i formuläret längre ner på denna sida. Ingrepp i bärande konstruktion är inte tillåten.
  • Allt arbete måste utföras fackmannamässigt och enligt gällande regler och förordningar.
  • Vid transport av byggmaterial/maskiner i hiss skall speciella hisskydd användas, dessa finns att låna på expeditionen.
  • Innan  vattentillförseln stängs av MÅSTE avstängningskranarna (Ballofix) kontrolleras av Boservice, Telefon: 010- 442 20 00
  • Du får inte göra ingrepp som påverkar eller skadar utrymmen som tillhör en annan medlem eller som är föreningens gemensamma.
  • Innan du borrar/bilar i en vägg, tak eller golv, tag reda på vilka ledningar och rör som gömmer sig i dem. Rören kan ligga nära ytan.
  • Inglasning av balkonger endast får göras i samarbete med LUMON

OBS! Vissa arbeten såsom El- och VVS-arbeten måste ALLTID utföras av fackmän med behörighet

Badrummet

Utbyte: Du kan byta ut alla installationer, men du bör tänka på att kända märken är att föredra i ett längre perspektiv. Till dessa finns reservdelar när t ex packningar behöver bytas.

Ny dörr: Tänk på att en ny dörr måste förses med ventil eller tillräckligt stor tröskelspringa. Annars saboteras vårt gemensamma ventilationssystem och du kan få mögel i ditt badrum eftersom det inte kan torka med stängd dörr.

Flytta något: Om avlopp till wc eller badkar behöver flyttas är det viktigt att den som ska bila i betonggolvet inte gör hål i din grannes tak. Detta har hänt flera gånger och takbjälklaget är oftast inte mer än 10 cm tjockt!

  • Byggnormer gällande våtrum skall följas, bevis från behörig (certifierad)  fackman skall uppvisas.
  • Vid renovering av tätskikt skall golvbrunn bytas. Mellanbjälklaget är dock mycket tunt, så vid bilning måste stor försiktighet vidtas.
  • Om handdukstork installeras i stället för radiator dvs på fastighetens gemensamma VVC-system så måste handdukstorken vara av godkänd typ anpassad till VVC-system. Styrelsen skall rådfrågas innan handdukstorken installeras.
  • Om eldriven handdukstork installeras eller om radiatorn demonteras måste grundcirkulation av VVC-systemet säkerställas.
  • Utsugsventil ingår i fastighetens frånluftssystem. Om man sätter kakel måste ventilens läge anpassas.

Köket

Endast passiv spiskåpa får användas

”Köksfläkten”: Egentligen är det ett frånluftsdon i form av en passiv spiskåpa med ett spjällvred som höjer eller sänker den befintliga frånluftström som drivs av ventilationsaggregaten på vinden.

Om du vill byta befintlig kåpa har du två alternativ:

  1. Byte till ny passiv spiskåpa: Det finns mängder av modeller. Välja en med timer som själv sänker till lägre luftström efter en viss tid. Detta garanterar att du aldrig glömmer att stänga av, vilket är viktigt om badrumsventilationen ska bli 100%-ig.
  2. Flytt av spis till annan plats: Då kan en elektrisk kolfilterfläkt som ej får vara kopplad till ventilationskanalen vara ett alternativ. En sådan renar matoset och skickar upp luften till taket. Kökets frånluftsdon placeras då i takhöjd.

OBS! Du får absolut inte montera in en aktiv elfläkt som trycker in luft i frånluftssystemet. Ditt matos kan då ta vägen in i någon annans badrum!

Maskiner:

  1. Vattenanslutna maskiner såsom diskmaskin etc skall ha en lätt åtkomlig avstängningsventil.
  2. Vattenanslutna maskiner skall ha ett underlägg/tätskikt så att vattenläckage snabbt blir synligt.

Väggar

Gipsvägg: Du kan fritt flytta, komplettera eller modifiera alla gipsväggar. Men var försiktig med befintliga installationer av el, bredband och kabel-tv.

Betongvägg: Dessa är bärande och modifieringar påverkar därför hela huset. Ett eventuellt valv eller annan modifiering medges aldrig utan noggrann konsekvensutredning.

Golv & Tak: Under parkett/mattor etc finns golv av gjuten betong. I denna betong finns vattenledningsrör dragna så att borra kan medföra vattenskador. Det är din skyldighet att kontrollera var dessa rör finns INNAN du borrar i golv eller tak!  Tänk på att ditt tak kan även vara grannens golv.

Gör en Renoveringsanmälan här:

Ditt namn (obligatorisk)

Ditt telefonnummer (obligatorisk)

Lägenhetsnummer:

Din epost (obligatorisk)

Min/vår avsikt är att renovera:
BadrumKök

Under tiden

Genom att skicka in denna anmälan bekräftar du att du har tagit del av föreningens skrift om Renovering och förstått dess innebörd. Denna skrift HÄMTAS HÄR

Övriga frågor?

Rådgör gärna med fastighetsskötarna. Du kan också skicka en noggrann beskrivning av vad du tänkt göra till styrelsen.

Några råd inför ombyggnad hittar du här:

Renoveringsråd

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.